Érdekes adatok vizualizálva

Gyönyörű Adat

Gyönyörű Adat

Mennyit veszítesz ha túl korán felmondasz?

2018. május 07. - adatvizual

Egy amerikai kutatás alapján azok a munkavállalok, akik 15 hónapnál kevesebbet töltenek egy munkahelyen, 43%-kal kisebb eséllyel pályáznak egy következő munkára, mint azok a társaik, akik nem rendelkeznek hasonlóan rövid munkaviszonnyal. Ez gyakorlatilag egyenértékű azzal, mintha 5 év tapasztalatot kitöröltek volna az önéletrajzukból.

A kutatás szerint egy korábbi rövid munkaviszony sokkal jobban rontja egy munkavállaló esélyeit az USA-ban, mintha túl öreg, túl fiatal vagy esetleg színesbőrű lenne az illető - ezek ugyanis a legnagyobb diszkriminatív faktorok az amerikai felvételiztetők körében.

Az ilyen munkavállalókkal szemben nagyobbak az elvárások, jobban kell bizonyítaniuk leendő munkaadójuk előtt. Kevesebbek a lehetőségeik, kevésbé vannak alkupozícióban egy állásinterjún és az 'ageism', azaz a koruk miatti negatív diszkrimináció is jobban érinti őket.

Mit lehet tenni?

A kutatás a következő tanácsokat adja:

1. Húzd ki másfél évig (ha tudod). 18 hónap a küszöb, ahonnan nézve egy munkaviszony már nem tűnik annyira rövidnek.

2. Dolgozz valahol (vagy bárhol). 1.5-szer akkora esélyed van munkát találni, ha épp dolgozol valahol, azokhoz képest, akik munkanélküliek.

3. Pályázz kisebb cégekhez. 2-szer annyi az esélyed, ha kisebb cégekhez adod be a pályázatodat, mintha nagyobb cégeknél próbálkozol.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyonyoruadat.blog.hu/api/trackback/id/tr6513896314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlybyWire 2018.05.09. 11:48:14

"2. Dolgozz valahol" - LOL mekkora zseni tipp :D

tibor és klára 2018.05.09. 11:52:47

@FlybyWire: a bárhol talán azt akarta jelenteni, hogy nem munkahelyen, önkénteskedj, vagy csinálj valami projektet

Lángharcos 2018.05.09. 13:22:59

@FlybyWire: Az úgy van értve, hogy munkahelyről munkahelyre könnyebb váltani, mint munkanélküliként állást találni.

Még annak ellenére is, hogy nehezebben tudsz akkor kezdeni az új helyen, amikor ők szeretnék, hiszen egyeztetned kell a régi helyeddel. Míg ugye munkanélküliként már holnap kezdhetsz is.

Szóval ha nem szereted a jelenlegi helyedet, akkor kezdj mellette munkát keresni, minthogy előbb felmondasz.

wrstjnethn 2018.05.09. 14:08:12

@tibor és klára: @FlybyWire: úgy érti (gondolom) hogy otthon ülés helyett még a szakmán kívüli munka is jobb.

Kivancsi 2018.05.09. 14:47:40

az otthonzulles pedig a legjobb.... aki meg nem probalta az "monjon fel" :):)

retkeslaci 2018.05.09. 16:48:01

Amerikában lehet, hogy kisebb cégnél jobbak az esélyeid, de Magyarországon pont nem. Tapasztalatom szerint kis cégeknél sokkal jobban megy a fillérbaszás, faszkodás, csókosok alkalmazása, egy emberre több munkakör rálőcsölése.

Void Bunkoid 2018.05.09. 17:58:36

@retkeslaci: arról nem is beszélve, hogy - mondjuk ez a fillérbaszás egyik minősített esete - kis cégeknél szokott még gyakori lenni a "minimálbérre jelentünk be, a többit kapod kézbe", meg a "4 órára jelentünk be, de 8 órát fizetünk, természetesen zsebbe/kézbe a kiegészítőt" - ebből az utóbbi a legveszélyesebb, mert így fordulhat elő, hogy valaki ledolgozza a jogosultsági időt (ugye a 40 év), de a hivatalosan bejelentett négyórás fizujának a nyugdíjalapja után (persze 8 órákat dolgozva) boldogan nyugdíjba vonul, és az első utalásnál meg pofánvágja a valóság, hogy "kéremszépen az ön hivatalosan megállapított és folyósított nyugdíja havi 13 ezer forint".
süti beállítások módosítása