Érdekes adatok vizualizálva

Gyönyörű Adat

Gyönyörű Adat

A születésnap paradoxon a foci vébén

2018. június 09. - adatvizual

Ha csak a matekot nézzük, annak a valószínűsége, hogy 23 ember közül kettőnek ugyanazon a napon van a születésnapja, 51%. (Az év nem számít, csak a hónap és nap). A foci vébék esetében azonban mintha ez az esély magasabb lenne, hogy is van ez?

Az idei és az elmúlt 3 futball világbajnokságon a csapatok több, mint felének esetében a keret valamely két játékosa ugyanazon a napon ünnepelte a születésnapját.

2018-ban Oroszországban a 32-ből 16 csapatban van legalább két olyan játékos, aki azonos napon született. 2014-ben Braziliában 19, 2010-ben Dél-Afrikában 17, 2006-ban Németországban 21 ilyen csapat volt, ez utóbbi esetben ez a csapatok csaknem 2/3-a.

Olyan, mintha a születésnapok eloszlása nem lenne egészen véletlenszerű a futball válogatottak esetében.

A magyarázat egészen egyszerű: azok a fiatalok, akik egy adott futball évfolyamban "túlkorosak", azaz a korcsoport felső határának közelében születtek, általában nagyobbak, gyorsabbak, erősebbek hónapokkal fiatalabb társaiknál. Ezt az előnyt edzőik is felismerik és ezek a gyerekek nagyobb valószínűséggel kerülnek beválogatásra a foci keretekbe már az iskolás éveiktől kezdve. Ez a pozitív megkülönböztetés hatással van a születésnapok eloszlására is, nagyobb eséllyel kerülnek azonos napon születettek a futball csapatokba, így torzítva a születésnapok véletlenszerű eloszlását.

Forrás: reddit

A bejegyzés trackback címe:

https://gyonyoruadat.blog.hu/api/trackback/id/tr4114035796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konzerv 2018.06.11. 08:57:59

Ez mondjuk nem teljesen pontos. Magát a valószínűséget a birthday paradox nevű valószínűség számítási problémából számolták ki. Ez azonban azt állítja, hogy 23 játékosból 2 véletlenszerűen kiválasztott embernek 51%-os valószínűséggel ugyanaz a születésnapjuk.

Az érvelés a stasztikai eloszlásról logikusnak hangzik, és ez még egy indokot ad arra, hogy az előbb említett valószínűség miért nem vonatkozik erre a statisztikai populációra, hiszen a játékosok születésnapja nem egy random változó.
süti beállítások módosítása