Érdekes adatok vizualizálva

Gyönyörű Adat

Gyönyörű Adat

Élet a halál után a Wikipédián

2018. augusztus 12. - adatvizual

Amikor egy híresség meghal, a Wikipédia oldalának látogatottsága ugrásszerűen megnő. Na de mennyire?

Prince halálának hírére 2016 áprilisában felrobbant az internet, az átlag 50 ezerről 48 órán belül 11 millióra növekedett a néhai popsztár Wikipédia bejegyzésének napi látogatottsága. Stephen Hawking, David Bowie és Carrie Fisher halála is mind-mind óriási látogatottság növekedést okozott a Wikipédia oldalukon.

wiki_death.png

Bár nem tökéletes, a halálukat követő látogatottság növekedés a Wikipédián egyfajta fokmérője egy adott személy kulturális és társadalmi hatásának. Minél ikonikusabb az elhunyt, vagy minél nagyobb a tragédia, annál nagyobb a növekedés az első 48 órában.

Az első 48 óra azonban csak egy része a történetnek. Vajon mennyi idő után áll vissza a látogatottság a normális szintre? A szomorú valóság, hogy néhány személy esetén 1 héten belül visszaáll minden a régi kerékvágásba. Ez persze nem jelenti azt, hogy a világ ilyen hamar átlép a haláluk fölött. Néhányuk Wikipédia oldalának látogatottsága azonban még 1-2 évvel a haláluk után sem áll vissza a normális szintre, haláluk valószínűleg ismertebbé, érdekesebbé tette őket és munkásságukat, különösen ha annak körülményei nem hétköznapiak. 

Név Látogatottság normalizálódásáig eltelt idő (hét) 
Charles Manson, Fidel Castro, Carrie Fisher 1
Miguel Ferrer, Chuck Berry, Roger Moore 2
Muhammad Ali 3
David Bowie 4
Alan Rickman 5
Prince 7
Tom Petty 8
George Michael 11
Natalie Cole 12
Chris Cornell, Dolores O'Riordan, Chester Bennington még nem állt vissza

 

A cikk eredetije még több ismert névvel és interaktív tartalommal: https://pudding.cool/2018/08/wiki-death/

A bejegyzés trackback címe:

https://gyonyoruadat.blog.hu/api/trackback/id/tr2214169433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása